lördag 15 oktober 2011

Passionsreliker

Påskens höjdpunkter är över, men påskan varar länge än (i princip varje Söndag)...

Kan förnuftigt folk tro på detta och finns det saker som stöder KK:ns uppståndelsetro?

Det är enkelt att i ett penndrag dra en miljard människor över en kant och påstå att de inte är kloka. Men sätter du dig in i Kyrkans tro inser du att det finns massor med skäl att tro.

Relik
I detta inlägg tänkte jag redovisa några reliker. Reliker är inte alls idel falsarium eller överdriven medeltida spiritualitet. Reliker är inte alls suspekta och fejk. De flesta är autentiska, mycket väl belagda, se CRUZ, "Relics". Reliker är en naturlig del av en biblisk tro, se Josefs ben i 2 Mos 13:19; mannat i 2 Mos 16:32ff; Arons stav i 4 Mos 17:10 och Arken i Hebr 9:4. Läs också 2 Kung 2:13f, där Elias mantel används för att slå med den på vattnet och det delar sig. Se speciellt 2 Kung 13:21 ”...när den döde kom i beröring med Elishas benknoter fick han liv igen...”. I NT är grunden till reliker i Matt 14:35f, om tofsen på Kristi mantel; Mark 5:28, om Kristi mantel. Vidare i Apg 19:11f, finns dukar och plagg av St Paulus som helar sjuka. Mycket tidigt, redan på 100-talet, har vi belägg för att Kyrkan använde reliker och att urkyrkan firade deras himmelska födelsedag över deras gravar, vilket Kyrkan har fortsatt att göra ända till idag. T.ex. finns det flera eukaristiska mirakel, se Lanciano; Santarem; Siena m. fl, se även wikipedia!

Passionsreliker
Första klassens reliker är först Kristi pinoredskap, t. ex. bitar av det sanna korset, spikarna, törnen från törnekronan. Korset har styckats och spridits över världen. På 1870 talet katalogiserade fransmannen Rohault de Fleury alla relikerna från Sanna Korset (inkluderat en uppskattning av de förlorade). Han tog mått på de existerande relikerna och uppskattade volymen på de förlorade och när han lade samman delarna så skulle de inte räckt till mer än ett tredje dels kors. Större delar finns i Rom (St Petri, som också har en del av Kristi lans), Spanien (Oviedo), Paris (Notre Dame), Belgien (Cath Ghent i Brussel) och Tyskland (Trier)!

Spikarna finns i 30 versioner. Många är (nog) 3:e klassens reliker (som har varit i beröring med 1:a klassens, eller med ingjutna delar av den riktiga spiken)! Vilka som är äkta vet man därmed inte längre, förutom att St Croce i Rom troligtvis är äkta!

Törnekronan finns i Paris (Notre Dame) men törnetaggar har spridits över världen! Några finns i Aachen, Compiege, Malmesbury Abbey, och några har spritts till Rom (St Croce in Jerusalem), Pisa (Spedali Riuniti di Santa Chiara), Spanien (Oviedo, Barcelona), Belgien (Ghent, Weverlghem), England (Stanbrook Abbey, Stonyhurst College) och Tyskland (Trier har delar av kronan)!

Svepeduken i Turin
Världens mest undersökta objekt är (nog) denna relik. Kanske är den gjord på 1300-talet, då 1988 års kol-14 undersökningar pekar åt det hållet, se not 4 Wikipedia!

Men å andra sidan finns det de som (peer-reviewed publicerade) hävdar att den dateringen var fel, se här!

Denna duk är verkligen omstridd och fascinerande. Det finns massor att skriva om den. Lägg en kvart på att undersöka dess autencitet, börja här.

Helgonreliker
De finns tusentals andra reliker, alltifrån apostlarnas kvarlämningar (bl.a. i Rom; Salerno; Neapels; Ortona; Compostela; Patras, Amalfi och Chicago) till helgonreliker av svenska helgon. En intressant sak är att en av de sex europeiska skyddspatronerna ligger en i en protestantisk församlingskyrka i Vadstena… Åk gärna dit. Himmel och jord förenas även där.

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar