torsdag 13 oktober 2011

Samuelsböckerna

SAMUEL
Samuel (=Gud hör) är huvudgestalten bland domarna (dessutom profet och präst och kungainvigare) och får uppleva den största katastrofen att arken rövas bort av filisteerna (kap 4ff).

SAUL

Blir Israels andre kung (efter Abimelek, Dom 8), efter folkets tjat på en egen Kung! Det börjar bra för den långe ståtlige kungen, men slutar i katastrof. Saul blir den själviske kungen (13:9ff; 15:9ff), t o m i sitt självmord!

DAVID
Fåraherden blir en värlskändis. Ingen kung har haft mer inflytande än David. Och i Davids släkt kommer Kristus konungen bli född, se 2 Sam 7:12ff! David var en herde från Betlehem, som smordes till Kung! Han hade ett stort hjärta och förlät och skonade dem som förföljde honom! Dock var han en syndare och han föll tungt i historien om Batseba (2 Sam 11 och även en till synes grym skoningslös kung, se 2 Sam 1:15; 8:2.5.13; 10:18 och se också om polygami i 5:13), men David ångrade sig (Ps 51) och fick upprättelse (och djupt tragiska konsekvenser)! Om David kan bli helgon kan vi alla vandra ut från dessa om(vändelse)vägar. Christe eleison!

Davids förhållande till arken är speciellt intressant att studera (2 Sam 6). Om vi antar att Upp 11:19ff är det som KK alltid hävdat att Maria är (=NT:s förbundsark) blir parallellerna extremt intressanta med Maria! Läs och förbluffas och se gärna Maria-video:n!

Inga kommentarer :

Skicka en kommentar